Csillagjegy – Táblázatkezelés (60 pont)

Töltsd be az adatok.csv pontosvesszővel tagolt CSV állomány adatait a táblázatkezelő program munkalapjára az A3-as cellától kezdődően! Munkádat csillag néven mentsd a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában! A munkalapot nevezd át Csillagjegy névre!

A feladatok megoldása során a G oszloptól kezdve készíthetsz segédszámításokat.

 1. Az A18-as cellában határozd meg képlet segítségével, hogy hány csillagjegynél van egynél több uralkodó bolygó!
 2. Az A20-as cellában határozd meg, hogy hány csillagjegynél egyezik meg a kezdet napja a zárás napjával!
 3. A C25-ös cellában másolható képlet segítségével határozd meg a csillagászok születési dátuma alapján, hogy melyik csillagjegyben születtek!
 4. A D25-ös cellában másolható képlet segítségével határozd meg, hogy a csillagász csillagjegyénél melyik az uralkodó bolygó!
 5. Az E25-ös cellában másolható képlet segítségével jelenítsd meg a második uralkodó bolygót abban az esetben, ha van második bolygó! Ha nincs második bolygó, akkor ne jelenjen meg semmi a cellákban!
 6. A C34-es cellában másolható képlet segítségével határozd meg, hogy az adott elemhez és uralkodóhoz milyen csillagjegy tartozik!

 7. Az A40:B50 tartományban néhány ismert csillag és Naptól való távolságuk szerepel. Rendezd az adatokat a távolság szerinti növekvő sorrendbe!
 8. A D41-es cellában határozd meg a Naptól való legkisebb távolságot!
 9. A D44-es cellában határozd meg a legmesszebb levő csillag nevét!
 10. A D46-os cellában határozd meg az átlagos távolságot!
 11. A B40:B50 tartományban feltételes formázással állíts be piros keretet azoknak a celláknak, melyeknél a távolság nagyobb, mint 10 fényév!
 12. A C40:C50 tartományban másolható képlet segítségével jeleníts meg egy + karaktert akkor, ha a csillag nevében szerepel a csillag szó!

 13. Ábrázold oszlopdiagramon a csillagok nevét és a Naptól való távolságukat! A legközelebbi csillag oszlopa vörös színű legyen! A diagramot a Diagram munkalapra helyezd! Formázd a minta alapján! Az oszlopokon az értékeket egy tizedesjeggyel jelenítsd meg!

 14. A táblázatokat formázd a minta alapján! A hiányzó feliratokat gépeld be! Illeszd be a napocska.png képet a mintán látható helyre!